Kilpaileminen on urheilun suola

Suurella jännityksellä odotettu lätkän MM-finaali on nyt ohi ja tämä penkkiurheilija nautti siitä spektaakkelista ainakin täysin rinnoin, vaikka hopeaa tulikin. Mulla oli koko päivän sellainen pieni jännityksen tunne mahan pohjassa, aivan kuin olisi omat kisat tiedossa. Siitä sainkin inspiraatiota kirjoitella tästä aiheesta.

En varmaan ole ainoa, jonka mielestä kilpaileminen tekee urheilusta vielä mielenkiintoisempaa? Itse  pidän myös penkkiurheilusta ja omaan itsekin myös suhteellisen vahvan kilpailuvietin. Mä vaan rakastan sitä tunnetta, kun vähän jännittää, ei tiedä miten päin olisi. Kroppa virittyy tunnelmaan nostamalla adrenaliinitasoja ja erilaiset kisatilanteeseen liittyvät ajatukset pyörivät päässä tornadon lailla. Käsillä on se yksi hetki, johon on tähdätty koko kausi ja et voi muuta kuin tehdä parhaasi.

Olen pitkään koittanut löytää nautintoa pelkästään ihan omaksi ilokseen tekemisestä, mutta eihän siitä ole mitään tullut. Jos harrastaisin joogaa niin yrittäisin varmaan kilpailla siinäkin 😀 Olen tässä ehtinytkin jo mietiskellä onko tämä vain yksi luonteenpiirteeni vai olenko tavallaan näiden kaikkien kilpaurheiluvuosien aikana itse opettanut itseni siihen, ettei urheileminen ilman tavoitteita tunnu tyydyttävältä? Vai olenko mä sellainen ihminen, joka tykkään asettaa itselleen tavoitteita, joita kohti tähdätä?

Nykyisessä tehokkuutta vaalivassa yhteiskunnassa tämä tavoitteellisuus tuntuu olevan hyväksi. Kun asetan itselleni tarpeaksi kireät deadlinet, niin työnjälki ja tehokkuus ovat silloin parasta. Yllättäen myös saan luovuutta puskettua juuri näissä tilanteissa hyvin ulos. Teen siis luovaa suunnittelutyötä IT-alalla, jossa työtahti on aika kova. Töitä olisi niin paljon kuin ehtii tekemään ja mahdollisimman nopealla aikataululla. Aina on kiire.

Toisaalta taas nautin vastavuoroisesti suurestikin sellaisesta tilanteesta, ettei tarvitse tehdä yhtään mitään. Yksi parhaita asioita maailmassa on vaikka viikonloppureissu mökille kun tiedossa ole mitään pakollista tekemistä. Voi vaan olla ja makoilla vaikka riippukeinussa lukien hyvää kirjaa. Rauhoittua siihen tilanteeseen ja antaa ajan kulua.

Millaisia liikkujia te olette? Tykkäättekö treenailla omaksi iloksenne vai haalitteko tavoitteita? Entä mikä saa teidät rentoutumaan?

Edellinen juttuni: Tähtäimessä cheerleadingin EM-kisat

Postauksen kuvat Siiri Saarela
Kuvan huppari* ja housut*

Jade-Yolanda

5 vastausta artikkeliin “Kilpaileminen on urheilun suola”

 1. Itse rakastan kilpailemisessa eniten itseni haastamista ja sitä tunnetta, kun heräät aamuisin ja kerrot itsellesi, että tänään treenaan kovaa ja annan kaikkeni. Illalla voin käydä tyytyväisenä nukkumaan ja miettiä miten mahtavaa matkaa teen itseni kanssa.
  Sen sijaan en pidä mistään joukkuelajeista, pallopelien voittaminen ei koskaan ole kiinnostanut.
  Mietin usein itsekseni, että mikä olisi sopiva uusi laji tällaiselle 35-vuotiaalle, missä pääsisi kehittymään ja myös kisaamaan hengenheimolaisten kanssa?

  • Ihan kuin olisi omia ajatuksia lukenut tuossa alussa! Mua ei myöskään enää innosta pallopelit joukkuelajeina, vaikka pelasin futista joskus varmaan viisi vuotta. Cheerleading on joukkuelajina taas jotain aivan erilaista, kun joukkue on niin hitsaantunut yhteen.

   Mä olen myös usein miettinyt, mitä lajeja on mahdollista aloittaa vanhemmalla iällä. Fitness-lajeja on lähde kellekään ehdottamaan niiden rankkuuden vuoksi, mutta olen hieman kiinnostunut mm. painonnostosta. Avopuolisoni kun valmentaa sitä, niin seuraan vierestä kun hän on vetänyt esimerkiksi aikuisten punttikoulua, josta todella monet ovat siirtyneet painonnoston pariin ja haastavat itseään kilpailuissa 🙂 Toinen laji, joka kiehtoo on tuo crossfit, koska siinä pääsee jatkuvasti kehittämään itseään monella osa-alueella ja kilpailemaankin halutessaan.

 2. Itteä ei aikasemmin kiinnostunut kilpaileminen, mutta eipä aluksi urheilukaan. Teininä se tuli mukaan kuvaan, ja siitä se on vuosien kuluessa lisääntynyt ja jäänyt, nykyään kaverit tuntevat mut urheiluhulluna, joka pitää myös penkkiurheilusta ja jolle varsinkin lätkä on peli jossa eletään tunteella mukana. Myöhäisheränneenä harrastan yksilölajeja, ja niissä haluan tavoitteita, kuten juoksussa tapahtumat joissa pitää alittaa tietty aika, ja kehonmuokkauksessa on tietyt kohdat joihin haluaa eniten panostaa. Ristiriitaisesti tykkään myös joukkuelajeista, ja esim. Höntsäsähly on kivaa. Viime aikoina paloa myös kilpailemiseen on tullut, ja haluaisin kuulua johonkin joulkueeseen. En vaan tiä mihin viis liittyä 22-vuotiaana ilman mitään elinikäistäurheilutaustaa :).

  • Kiva, että olet löytynyt itsesi urheilun parista nyt myöhemmällä iällä! Kyllä se liikkuminen vaan antaa niin hyvän fiiliksen 😉

 3. […] jQuery.ajax({ url: "http://busybeingbodylicious.fitfashion.fi/wp-content/plugins/top-10/includes/top-10-addcount.js.php", data: { top_ten_id: 2451, top_ten_blog_id: 81, activate_counter: 11, top10_rnd: (new Date()).getTime() + "-" + Math.floor(Math.random() * 100000) } }); Kategoriat: ajatuksia, kevyt viikko, kuntosali, lepo, Treeni, YleinenAvainsanat: hengähdystauko, kevyt viikko, lepoviikko var addthis_config = {"data_track_clickback":false,"ui_atversion":300,"ignore_server_config":true}; var addthis_share = {}; var addthis_product = "wpp-5.3.2"; var wp_product_version = "wpp-5.3.2"; var wp_blog_version = "4.5.2"; var addthis_plugin_info = {"info_status":"enabled","cms_name":"WordPress","cms_version":"4.5.2","plugin_name":"Share Buttons by AddThis","plugin_version":"5.3.2","anonymous_profile_id":"wp-4a463500e1dd5fe7a9897ebcd75c31cb","plugin_mode":"WordPress","select_prefs":{"addthis_per_post_enabled":true,"addthis_above_enabled":false,"addthis_below_enabled":true,"addthis_sidebar_enabled":false,"addthis_mobile_toolbar_enabled":false,"addthis_above_showon_home":true,"addthis_below_showon_home":true,"addthis_above_showon_pages":false,"addthis_below_showon_pages":false,"addthis_above_showon_categories":true,"addthis_below_showon_categories":true,"addthis_above_showon_archives":true,"addthis_below_showon_archives":true,"addthis_above_showon_posts":true,"addthis_above_showon_excerpts":true,"addthis_below_showon_posts":true,"addthis_below_showon_excerpts":true,"addthis_sidebar_showon_home":true,"addthis_sidebar_showon_posts":true,"addthis_sidebar_showon_pages":true,"addthis_sidebar_showon_archives":true,"addthis_sidebar_showon_categories":true,"addthis_mobile_toolbar_showon_home":true,"addthis_mobile_toolbar_showon_posts":true,"addthis_mobile_toolbar_showon_pages":true,"addthis_mobile_toolbar_showon_archives":true,"addthis_mobile_toolbar_showon_categories":true,"sharing_enabled_on_post_via_metabox":true},"page_info":{"template":"posts","post_type":""}}; if (typeof(addthis_config) == "undefined") { var addthis_config = {"data_track_clickback":false,"ui_atversion":300,"ignore_server_config":true}; } if (typeof(addthis_share) == "undefined") { var addthis_share = {}; } if (typeof(addthis_layers) == "undefined") { var addthis_layers = {}; } (function() { var at_interval = setInterval(function () { if(window.addthis) { clearInterval(at_interval); addthis.layers(addthis_layers); } },1000) }()); Kommentoi (0) ← Edellinen juttu […]

 
Tykkää jutusta