Kehonhuoltoa: Lihaskalvojen avaus

Toitotan täällä aina tietynväliajoin kehonhuollon tärkeydestä, mutta mun on myönnettävä, ettei se mullakaan ihan parhaimmaista päästä ole. Viikko sitten kevyellä viikolla tuli kyllä käytyä parin tunnin jalkahieronnassa ja tämän viikon alussa availtiin lihaskalvoja jumittavasta kropasta, mutta näitä edeltävistä kerroista on jo pitkä aika. Olen aikaisemmin vaivautunut Helsinkiin asti kalvojen avaukseen, mutta nyt olen löytänyt suosittelujen kautta myös Turusta henkilön, joka osaa tämän ihanan kamalan taidon ja jonka käsiin uskallan kehonhuoltoni antaa! Kiropoli Hieronnan Turun Hieronta-Akatemiasta valmistunut Jussi Järviö on valmistunut hierojaksi ja on erikoistunut lihaskalvoketjujen ja niveltoiminnan ylläpitöön sekä kehittämiseen. Eikä taidot tähän lopu. Vyön alta löytyvät vielä triggerpiste- ja kinesioteippauskoulutukset.

DSC_0833Herra Kalvojenavaaja eli itse Jussi Järviö

Aikaa varatessani varoittelin Jussia moniongelmaisesta tapauksesta, jonka fiksaamiseen tulee menemään varmasti enemmän aikaa kuin yksi puoltoistatuntinen. Enkä ollut väärässä. Vastaanotolla Jussi tutki kroppaani, sen vinoutumia ja erilaisia linjoja. Mua väänneltiin ja käänneltiin moneen eri suuntaan, josta sitten ilmeni kireyksiä. Olat ovat kääntyneet eteen, hartia kireä kuin viulunkieli, selkä on hieman notko, liikkuvuus toisella puolella huonompi, alaselän vasen puoli jumissa sekä yläselästä vastakkainen puoli. Jatkanko vielä listaa? Huoh. En kuulemma tullut vastaanotolle turhaan…

DSC_0829Raikas ja valoisa hoitohuone

Jussi lähti liikkeelle jaloista, noista koko kehon pilareista. Kireän puolen jalanpohjasta löytyi jo sellainen kohta, että oksat pois, mutta pohkeet olivat pahimmat. Välillä yritän vedellä niitä itsekin auki, mutta on aivan eri, kun sen tekee ammattilainen. Toinen pääsee niihin käsiksi aivan eri kulmista kuin itse tehtäessä ja myös uskaltaa tehdä sen tehdä sen hieman ronskimmin. Tai siis mä en ainakaan viitsi itselleni tehdä niin kovin kuin tarve olisi. En siis kuvailisi lihaskalvojen avaamista ammattilaisenkaan käsissä mitenkään rentouttavaksi toimenpiteeksi, joka olisi verrattavissa esimerkiksi selkähierontaan.

Pohkeiden kohdalla toivoin ehkä salaa hieman kuolemaa, sillä se oli kokonaisuudessaan kaikkein kivuliain kohta koko hoitokerran aikana. Mulla on ollutkin pohkeet pitkään jumissa ja nuo tietyt kohdat ovat kiristäneet jopa cheer-alkulämmittelyn laukkahypyissä. Takareidet olivat myös aika pahat, mutta niin olivat pakaratkin. Jussi hoisi mulla tällä kertaa jalat kokonaisuudessaan sekä alaselän ja ensikertaan säästetään loput. En malta odottaa 😀 Olin varmaan muuten mukava asiakas kun paikoitellen hihittelin tai kiroilin hoitopöydällä, välillä kutisin kauheasti ja muuten vaan kiemurtelin.

dsc1937Pihvistä poistetaan sitkeitä lihaskalvoja. Kuva täältä

Mikä on lihaskalvo eli faskia?

Faskia on sidekudoskalvoa, joka ympäröi, peittää ja jopa lävistää lihaksia sekä muita kudoksia. Yleisesti ajatellaan, että faskia on vain ihan ja lihasten välinen kalvomainen kerros, mutta tämä käsitys on virheellinen. Rakenne on enemmänkin appelsiinimainen, sillä appelsiinin sisällä on samanlaisia lohkoja ja kennomaisia rankenteita, jotka pitävät sen kasassa. Tämä verkkomainen rakenne on on joustava, muttei kuitenkaan äärettömän elastista. Joissakin kohdissa se voi olla jäykempää kuin esimerkiksi lihaskudos. Lihaskalvot voivat jäykistyä vielä lisää mm. vammojen, huonon ryhdin, epäergonomisten työasentojen ja liiallisesti toistuvien liikkeiden vuoksi. Faskian kireys taas aiheuttaa elimistöön epäsymmetriaa ja epätasapainotiloja.

Meitä aina tolkutetaan juomaan paljon sitä vettä ja osasyy siihen veden lipittämiseen löytyy myös lihaskalvoista. Faskioiden rakenne on nimittäin nestemäinen ja se toimii parhaiten voideltuna. Kosteana faskia on joustava ja kestävä. SuperFicial-Back-Fascia3-Posterior-Fascia-Line2

Selän faskiat. Kaikki samassa ketjussa jalanpohjasta otsaan. Kuva täältä

Kehossa on lukuisia erilaisia faskialinjoja. Esimerkiksi hierojien ja fyssareiden Raamatussa, Anatomy Trains-kirjassa ne on esitelty kattavasti kuvien kera. Esimerkiksi yllä oleva superficial back line on erittäin olennainen osa kehon takaosan kinemaattista ketjua. Kaikki osat ovat siis kiinni toisissaan ja voitkin kokeilla miten yhden kohdan vapauttaminen merkitsee liikkuvuudelle. Seiso ensin suorana jalat vierekkäin ja taivuta eteen. Hiero tämän jälkeen jalkapohjia jollain kovahkolla pallolla ja toista koe. Venyit ainakin kymmenen senttiä lisää? Mieti kuinka venyvä olisit, jos kaikki kehosi kalvot olisivat yhtä tehokkaita.

Mitä on lihaskalvojen avaus? 

Lihaskalvojen avaus on tekijällekin fyysisesti rankkaa puuhaa. Kalvot kiinnityvät mm. luihin ja faskioiden avaamisessa käytetään ihan manuaalista käsittelyä. Toisin sanoen kalvoja painellaan sormin, nyrkein ja kyynerpään avulla auki pikkuhiljaa. Joissakin kehon kohdissa tämä käsittely on kivuliaampaa kuin toisessa. Kalvoa venytellään ja tasoitellaan, painellaan ja nytkytellään. Mulla on esimerkiksi toinen reiden sivun kalvo aivan röpelöinen ja se ei silloin ole ihan terve. Kun lihas on rento ja lihaskalvo tasaisempi ja venyvämpi, liikkuvuus paranee ja perinteisemmästäkin venyttelystä saadaan enemmän irti, kun lihaskalvo ei rajoita vetämällä kasaan.

Lihaskalvoja käsitellään paikoitellen kovakouraisestikin ja kohtaan voi tulla mustelmia. Mulla oli ainakin muutama paikka hellänä ja mustelmaisena käsittelyn jälkeen. Kohdat ovat yleensä pari päivää myös helliä, mutta parantumisen jälkeen keho on entistä eheämpi. Se on ehdottomasti sen arvoista.

DSC_0837Pientä mustelmaa heti hoidon jälkeen. Se näyttää nyt parin päivän jälkeen vielä pahemmalta.

Miksi lihaskalvojen avaus on kannattavaa?

Niin kuin aikaisemmin sanoin, kireät lihaskalvot aiheuttavat kehoon erilaisia vinoutumia. Erilaisten vinoutumien ja liikeradan lyhentymisen lisäksi tiukat lihaskalvot saattavat estää lihasten kasvua. Esimerkiksi monen pohkeet ovat niin kireät, etteivät ne käytännössä kasva juuri lainkaan verrattuna niille annettavaan kovan treeniin. Rentoina olevat lihaskalvot siis tuottavat paremmin voimaa, liikkuvuutta ja koordinaatiota. Tämä merkitsee treenaajalle parempia tuloksia sekä korkeampaa loukkaantumiskynnystä.

Tiistaisen käsittelyn jälkeen voi sanoa, että Jussi teki kyllä hyvää työtä. Olin toki mustelmainen, mutta keho toimii nyt entistä paremmin. Vielä on korjattavaa, sillä vuosien huonoa hoitoa ei korjata kerralla. Parin viikon päästä edessä onkin uusi käsittely 😉

Jussi järviö työskentelee siis Kiropoli Hieronta-nimisessä yrityksessä. Yrityksen toimipiste sijaitsee Turussa osoitteessa Brahenkatu 14 C 66.  Ota ajanvarauksessa yhteyttä numeroon 044-5225721. Hinnasto löytyy täältä.

Follow me on BLOGLOVIN’ // BLOGILISTA // FACEBOOK // INSTAGRAM

Jade-Yolanda

4 vastausta artikkeliin “Kehonhuoltoa: Lihaskalvojen avaus”

  1. Hei! Mielenkiinnosta kyselen, että kenellä olet käynyt kalvokäsittelyssö hki? Josko itsekin kokeilisi..

  2. Ei tuo string-juttusi ollut nolo ollenkaan. Itse olen jonkin sortin kuntosaliurheilija, joka käyttää stringejä lähes ainoastaan trikoiden alla ja kuumina kesäöinä. Noloa tässä teki sen, kun olen mies ja unohdin hierojalle mennessä laittaa bokserit. Muistinpa vasta riisuessani mitä tuli laitettua alle. Ikäiseni nuori naishierojalla oli varmaan ihmettelemistä, stringit miehellä ovat minustakin kuvottavat. Hyvin hieroja piti pokerinaamansa. 😀

    • Eikä stringit ole ollenkaan erikoinen alusvaate naiselle, vaan nuo olivat niin lörpöt, että olo oli kuin ilman alushousuja 😀 Voi apua! 😀 Siinä on ollut varmaan nuorella naishierojalla pokassa pitämistä 😉 Ihana päivän piristys!

 6
Tykkää jutusta